Circuit Training – факти и митове

Circuit обучението, известно още като „тренировка“ (Full Body Workout), е насочено към начинаещи и напреднали хора, които харесват високата интензивност на обучението и цялостния подход към самостоятелното развитие. Това обучение включва извършване на минимум едно упражнение за всички основни мускулни групи във всяка тренировъчна сесия. В резултат на това се работи по относително висок сърдечен ритъм и много умора по време на тренировка. За начинаещи се препоръчва да започнете с по-малко станции и да заредите според вашите предпочитания. Това ще предотврати нараняванията и придобиването на неправилни модели на движение. Като решите за този вид обучение, можете да сте сигурни, че ще подобрите ефективността, координацията и силата на тялото си. Всеобхватният подход към проблемите на развитието прави периферното обучение един от най-често избраните от обучителите. Предимството на този вид работа е способността да се изпълняват следващите учения у дома, без да е необходимо специално оборудване. Това позволява едновременно свободно и ефективно манипулиране на избраните упражнения и товари. Диверсификацията в плана за обучение в рамките на месеците на работа ще ви позволи да постигнете по-добри резултати и да получите по-голямо удоволствие от обучението.

Основни предположения

Голямо предимство на тренировката за FBW е способността да избирате упражнения според предпочитанията за обучение. Техният избор не е строго дефиниран, така че можете да се съсредоточите върху определена партия за всяка тренировка, без да се отказвате от обучението на други елементи. Това е перфектно решение за начинаещи. Например, когато имаме слаби мускули на гърба и силна гръд, можем да приложим дръпване на лоста и гребане, съчетано с класически натискане. Системата 2: 1 ви позволява да провеждате ефективно обучение по веригата, включително по-слабата страна.

Как трябва да изглежда обучението?

Основното предположение за периферно обучение е високата интензивност и краткото работно време. В повечето случаи 30 или 40 минути солидна работа е достатъчно, за да се уморите и да стимулирате тялото да се развие. Такава кратка продължителност на обучението ще съчетае ефективно тренировки за сила и кардио обучение. Резултатът ще бъде невероятно бързо обучение цели. Не забравяйте да включите всички части на горните мускули в обучението, т.е.

 • гръден кош (например пейка или шведска помпа)
 • гръб (напр. изтегляне на пръта или гребане в торса)
 • баржи (например военно изстискване или повдигане на странична гира)
 • бицепс (напр. огъване на мряна, докато стои или се огъва дъмбел, докато седи)
 • трицепс (напр. френско изстискване или издърпване на горния кабел за повдигане)
 • корем (напр. издърпване на коленете до клетката в окачена позиция на шината или късо съединение на рогозката)

И по-ниски мускулни части, това е:

 • квадрицепси мускули (напр. клякане с мънички на гърба или спадове с гири)
 • двустепенни мускули на бедрата (напр. мъртва класическа струна или мъртъв лифт на изправени крака)
 • група мускули на ишиас на ишиас – полупукални мускули и полу-йоки (напр. изтегляне на топката надолу)
 • глутеалните мускули (например ходене със задържаща дъвка на коленете или удари на тазобедрената става)
 • триглави телета (напр. стъпване по стъпалата на степите или изправяне на крана)

Съставянето на тези упражнения в една верига, като се вземе предвид кратка почивка, ефективно и ефективно ще преувеличи цялото тяло в една тренировка. По време на тренировка си струва да наблюдавате сърцето с помощта на монитор за сърдечен ритъм. Това ще ви позволи да определите интензитета на сърдечния ритъм и да настроите товара до вашето собствено ниво на изтънченост. Чрез регулиране на сърдечния ритъм можем да манипулираме усилията във всеки един момент (кислород и анаеробен диапазон), като по този начин постигаме напредък от седмица на седмица.

Кога не се препоръчва периферно обучение?

Курсът за обучение, състоящ се от няколко съвместни упражнения и без почивки, не се препоръчва за начинаещи. Трудността да се правят упражнения, комбинирани с висока интензивност, може да бъде сложна комбинация, която в крайна сметка ще доведе до нараняване. Положението е различно в случая на комбинация от периферно обучение с упражнения, извършвани на машини, които не изискват много добра техника за упражнения и контрол на позата на тялото.

Кой е обучението за кого?

Преди всичко за хора, които обичат бързи и ефективни обучения. Комбинацията от няколко упражнения в една верига ви позволява ефективно да подсилите цялото тяло, да подобрите стабилизацията и моторната координация. Това е идеалното решение за заети хора, които не обичат да губят време за ненужни почивки. Струва си да се помни, че качеството на обучението зависи от продължителността на прекъсванията между сериите и избора на упражнения.